Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 04 Ιουνίου 2020
Πολιτισμός Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Ήπειρος Φιλιάτες
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ηγουμενίτσα
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Παραμυθιά
Παραπόταμος
Πέρδικα
Πωγώνι
Σαγιάδα
Σύβοτα
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φιλιάτες
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

26/11/2007
Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνης


Η ίδρυση της Γιτάνης, στη νοτιοδυτική πλαγιά του βουνού της Βρυσέλλας, στη συμβολή του χειμάρρου Καλπακιώτικου με τον ποταμό Καλαμά, τοποθετείται στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. Η πόλη διετέλεσε πολιτικό κέντρο και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών από την ίδρυσή της το 336/330 π.Χ. έως την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Στα 150 περίπου χρόνια ζωής αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου.

διαβάστε αναλυτικά

27/11/2007
Αρχαιολογικές θέσεις Μουργκάνας


Ο Δήμος Φιλιατών, ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος του Νομού Θεσπρωτίας, χαρακτηρίζεται από ένα δύσβατο ορεινό τοπίο, που διακόπτεται από τις κοιλάδες του ποταμού Καλαμά, του Καλπακιώτικου και του Πάβλα, κατά μήκος των οποίων σχηματίζονται μικρές φυσικές διαβάσεις. Οι ποταμοί αυτοί και πλήθος μικρότερων ρεμάτων, σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο, συντέλεσαν στην κατοίκηση του χώρου από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους, καθώς εξασφάλιζαν αυτάρκεια και ασφάλεια στους κατοίκους.

διαβάστε αναλυτικά

27/11/2007
Κιβωτιόσχημος τάφος Κεφαλοχωρίου


Σε μικρή απόσταση από το χωριό Γαρδίκι, όπου έχει εντοπιστεί ένας από τους οχυρωμένους οικισμούς που δημιουργούνται στο θεσπρωτικό χώρο κατά τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ., κτισμένος στις νότιες πλαγιές των βουνών της Μουργκάνας κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκεται το Κεφαλοχώρι, ένα από τα δεκαέξι χωριά της περιοχής Μουργκάνας. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σωτήριο Δάκαρη ήταν γνωστή, ήδη από το 1970, η ύπαρξη τάφων στην περιοχή του χωριού, το οποίο ονομαζόταν Πλαγιά ή Γλούστα.

διαβάστε αναλυτικά