Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 15 Ιουνίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Ασημουργία Ήπειρος Ιωάννινα
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πέτρα
Υφαντική
Ασημουργία
Ξυλογλυπτική
Αγιογραφία - Ζωγραφική
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Μέτσοβο
Συράκο και Καλαρρύτες
Ασημουργία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

11/09/2007
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Η περιοχή των Ιωαννίνων είναι ένας χώρος μεστός από ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις, άμεσα συνδεδεμένος με τις τύχες του Ελληνισμού. Η ίδρυση των Ιωαννίνων ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο και κτίσθηκαν σε μία καίρια γεωγραφική θέση, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, σε μία μικρή χερσόνησο αποτελούμενη από δύο βραχώδεις εξάρσεις, όπου και το σημερινό κάστρο.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ


Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διαδραμάτιζε ο θεσμός των συντεχνιών. Η οργάνωση δηλαδή των τεχνιτών κάθε ειδικότητας σε σωματείο με συγκεκριμένους κανόνες, περιορισμούς και δικαιώματα. Πρόκειται για έναν θεσμό που παραπλήσιος υπήρχε και στα πλαίσια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και διατηρήθηκε μέχρι την πτώση της.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑ


Μέσα στο ιστορικό αυτό πλαίσιο κινήθηκε και η αργυροχρυσοχοΐα στα Ιωάννινα και στην ευρύτερη περιοχή τους. Με τον όρο ευρύτερη περιοχή εννοούμε τα κέντρα εκείνα στα οποία αναπτύχθηκε η συγκεκριμμένη τέχνη και ιδίως το Μέτσοβο, τους Καλλαρύτες και το Συρράκο. Η περιοχή των Ιωαννίνων παρουσιάζει μία μακραίωνη παράδοση στην επεξεργασία μετάλλων και στην αργυροχρυσοχοΐα.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ


Παρά, όμως, την έλλειψη γραπτών πηγών, η ανακάλυψη εξαιρετικής τέχνης αντικειμένων που ανάγονται στην αρχαία Ήπειρο μαρτυρούν την ύπαρξη εργαστηρίων και τεχνιτών, των οποίων τα έργα κατατάσσονται στα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της αρχαίας Ελληνικής τέχνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί....

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ


Από τη βυζαντινή περίοδο, οπότε και δημιουργείται η πόλη των Ιωαννίνων, επίσης δεν υπάρχουν άμεσες γραπτές για την αργυροχρυσοχοΐα στην περιοχή. Όμως, έμμεσες γραπτές μαρτυρίες και αντικείμενα που προέρχονται από την εποχή αυτή υποδεικνύουν την ύπαρξη τεχνιτών και αντίστοιχων έργων.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ


Η περίοδος της τουρκοκρατίας αρχίζει στην περιοχή το 1430 με την οικειοθελή παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων στον Σινάν Πασά. Τα προνόμια που έλαβαν για την πράξη τους αυτή εξασφάλισαν την απρόσκοπτη συνέχεια της ζωής στο κάστρο. Όμως, η καταστροφή και η λεηλασία που επακολούθησε την επανάσταση του Διονυσίου του «Σκυλοσόφου» το 1611, μας στέρησε από πολύτιμα στοιχεία για την τέχνη την περίοδο αυτήν.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (1913) ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και την ομαλοποίηση της ζωής εντός του Ελληνικού Κράτους, γίνεται μία πρώτη σοβαρή προσπάθεια να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η αργυροχρυσοχοΐα στα Ιωάννινα. Κινητήριος νους της προσπάθειας αυτής ήταν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων Βλάχος και αρωγός του η Αγγελική Χατζημιχάλη. Έτσι, το 1930 ιδρύεται....

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΟΟΥ


Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και την τάση για βιομηχανοποιημένη και μαζική παραγωγή, η τέχνη της αργυροχοΐας στα Ιωάννινα στηρίζεται σε παραδοσιακές φόρμες και τεχνικές, ενώ αλλάζουν μόνο ορισμένα εργαλεία, πιο σύγχρονα πια, τα οποία, όμως, σε τίποτα δεν αφαιρούν την αίσθηση ενός χειροποίητου έργου.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ


Ο τρόπος κατασκευής ενός ασημένιου αντικειμένου προσδιορίζει και την ονομασία του. Κυρίως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα σφυρήλατα και τα χυτά.

διαβάστε αναλυτικά

11/09/2007
ΚΟΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΓΥΡΑ


Τα αντικείμενα της ασημουργίας χωρίζονται σε δύο (2) κύριες κατηγορίες: τα κοσμικά και τα εκκλησιαστικά.

διαβάστε αναλυτικά